Taidemuseossa ja Kino-Poikilossa 1.2.2024 avautuvat näyttelyt

Hanna Peräkylän näyttelyn nimi sekä teoskuva. Rinnalla Leena Kelan teoskuva ja näyttelyn nimi.

1.2.–28.4.2024
Temporary Setting – Kouvolan kuvataiteilija Hanna Peräkylä, Kouvolan taidemuseo Poikilo
Rest of Us – Leena Kela, Kino-Poikilo

Kouvolan kuvataiteilijaksi vuosiksi 2023–2025 valitun Hanna Peräkylän laaja teoskokonaisuus Temporary Setting käsittelee ihmisen suhdetta ympäristöön, kulutukseen ja muistiin. Uusimmissa teoksissaan taiteilija tutkii maiseman määrittelyä ja sen muokkausta, lyhytnäköistä paikkaamista ja keskeneräisyyttä. Peräkylä on kutsunut näyttelynsä rinnalle Kino-Poikiloon performanssitaiteilija Leena Kelan. Kino-Poikilossa nähtävä kolmiosainen videosarja koostuu taiteilijan yhdessä kuvaaja Jussi Virkkumaan kanssa toteuttamista performansseista.  Ne käsittelevät ihmisen jälkeistä aikaa.

Kouvolan kuvataiteilija Hanna Peräkylä, Temporary Setting

Hanna Peräkylän näyttely koostuu monimuotoisista, abstrakteista tekstiiliteoksista, maalauksista ja installaatioista vuosilta 2015–2023. Viimeisimmät teokset ovat tilallisia maisemamaalauksia, joiden pohjana ovat kierrätetyt tekstiilit ja löydetyt vääntyneet teräskehikot. Peräkylän teoksille on ominaista vahva materiaalin tuntu, veistoksellisuus ja maalauksen monimuotoisuutta tutkiva ote.

Uusimmissa teoksissa yhdistyvät kokeellisen kudonnan, tekstiilikollaasien ja erilaisten materiaalikovetusten menetelmät. Teosten pohjana taiteilija on käyttänyt monia erilaisia materiaaleja käsitellen niitä maalaten, piirtäen, ommellen, kirjoen, ruosteella värjäten sekä naulaten. Peräkylä on etsinyt uusia tapoja kehittää työskentelyään entistä tilallisempaan suuntaan. Hän pyrkii muodostamaan maalauksesta kerroksellisen kuvan, jonka kokemiseen vaikuttaa yhtä lailla katsomiskulma, ympäristö, syvyys ja osittain myös liike.

Viime vuosina Peräkylä on pyrkinyt kohti yhä vähäisempää lisätyn maalin käyttöä ja materiaalien hyväksymistä sellaisenaan. Häntä kiinnostaa käytetyn materiaalin merkitys, sen kulumat, ajan jättämät jäljet, sekä vihjaukset aiemmasta käyttötarkoituksesta ja käyttäjästä. Ekologisessa keskustelussa Peräkylää on kiinnostanut myös taiteen ympäristöjälki; työtapa, materiaalivalinnat, itse tehtyjen väriaineiden mahdollisuudet.

Peräkylän näyttely Temporay Setting on saanut Museovirastolta valtionavustusta. Sitä ovat tukeneet Suomen kulttuurirahaston Kymenlaakson maakuntarahasto ja Kymin osakeyhtiön 100-vuotissäätiö.

Hanna Peräkylä (s. 1984 Valkeala) on valmistunut Aalto yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2013 tekstiilitaiteen maisteriksi. Hän on työskennellyt tekstiili- ja kuvataiteen parissa aktiivisesti vuodesta 2009 alkaen. Peräkylän teoksia on Kouvolan taidemuseo Poikilon, Namibian yliopiston sekä yksityisissä kokoelmissa. Kouvolan taiteilijaseura KOUTA ry:ssä Peräkylä toimi aktiivisesti vuosina 2015–2022. Tällä hetkellä hän on Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan jäsen.

Lue lisätietoja näyttelystä Hanna Peräkylä, Temporary Setting sivuiltamme
Lue lisätietoja Kouvolan kuvataiteilija -palkinnosta sivuiltamme

Performanssitaiteilija Leena Kela – Rest of Us

Leena Kelan teossarja esittää kysymyksiä maapallomme tulevaisuudesta. Se sisältää teokset There Is No Planet B (2020), Rest of Time (2021) ja If You Fall, We Will Fall Too (2022). Juuri ennen kuolemaansa fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking antoi varoituksen, että ihmiskunnalla on enää sata vuotta aikaa maapallolla. Pelastaaksemme ihmisen sukupuutolta, meidän täytyy valmistautua kolonisoimaan jokin toinen planeetta. Aikamme on loppumassa ja siksi on valmistauduttava matkallelähtöön kohti uutta planeettaa. Mutta meillä ei ole planeetta B:tä, jonne siirtyä. Miten me toimimme planeettamme ollessa kriisissä? Kuinka paljon meillä on aikaa jäljellä? Mitä meistä jää jäljelle?

Leena Kelan teoksia ovat tukeneet AVEK, Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto, Läntinen tanssin aluekeskus ja Taideyliopisto.

Leena Kela (s. 1978 Kuusamo) on performanssitaiteilija, jonka teokset ja tutkimukset tarkastelevat kehollisuuden ja materiaalisuuden vuorovaikutusta performanssitaiteessa. Hänen esityksensä ja videoteoksensa leikittelevät suhteellamme arkipäiväisiin esineisiin ja ilmiöihin. Kela on esiintynyt näyttelyissä ja lukuisilla performanssitaiteen festivaaleilla niin Suomessa kuin ulkomailla. Leena Kela on New Performance Turku Biennalen taiteellinen johtaja, Saaren kartanon residenssin johtaja ja tohtorikoulutettava Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.

Lue lisätietoja näyttelystä Leena Kela – Rest of Us sivuiltamme