Kuukauden taideteos: kesäkuu 2024

Pronssipatsaassa kolme hahmoa pitää pään yläpuolella kaarelle taipunutta esinettä, joka kuvaa paperia.

Teosnostoja Kouvolan taidemuseo Poikilon taidekokoelmista: Erkki Kannosto, Paperintekijän patsas, pienoismalli, 1989

Erkki Kannoston (1945-) Paperintekijän patsas, pienoismalli nostaa kaikki paperitehtailla työskentelevät arjen sankareiksi, kruunaten heidät ikään kuin paperisella kruunulla. Henkilöhahmojen yllä liehuva paperiarkki yhdistyy konkreettisesti paitsi itse paperin valmistukseen, niin samalla se muistuttaa myös työväen hulmuavista lipuista vapun aikaan. Pienoisveistoksen katsoja – ainakin se paperityöläinen – kokee elävänä mielessään teoksessa kuvatun paperin laaduntarkastuksen ja monet muut paperin valmistuksen eri työvaiheet. Kannoston veistoksessa on vahvaa liikettä ja ilmavuutta, raskaasta materiaalista huolimatta. Ihminen on tässäkin teoksen kohteena ja mittana, kuten niin usein Erkki Kannoston teoksissa, on sitten kyseessä pienoisveistos tai paperintekijöiden yli viisimetrinen monumentti Inkeroisten torilla.

Paperintekijän patsaassa, tuossa työpöytäni kulmalla, tiivistyy menneiden sukupolvien työn arvostuksen ja kunnioituksen lisäksi paperiteollisuuden ympärille kasvaneen yhdyskunnan jäsenten nykypäivä ja vahva usko tulevaisuuteen, jota tosin on horjuttanut viime vuosien paperiteollisuuden alasajo eri puolilla Suomea. Teoksessa on kaikuja sekä vuonna 1872 Inkeroisiin rakennetun Puuhiomon saleista, että myöhempien sukupolvien Puna-, Kelta- ja Tervalinjan sekä muiden paperityöläisten asuntojen pihoilta ja Tehtaanmäen koulun luokkahuoneista. Patsaan merkitys on kuitenkin tätä laajempi, kattaen koko Kymijoen varren paperiteollisuuden monivaiheisen historian.

Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmissa on yhteensä kuusi Erkki Kannoston pronssista pienoisveistosta, joista kaksi liittyy suoraan Paperintekijän patsaaseen. Kannosto on käyttänyt veistostuotannossaan pronssin lisäksi monipuolisesti eri materiaaleja ja tekniikoita, muun muassa terästä, lasia, keramiikkaa, vaneria ja akryyliä. Hän on toteuttanut yli 20 julkista taideteosta eri puolilla maata.
Erkki Kannosto valmistui Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1970. Kannoston teoksia oli ensi kerran näytteillä vuonna 1970 Helsingissä. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyt myös Anjalankoskella ja Kotkassa vuonna 1991.

Kuva ja teksti: Harri Hirvonen
Teoksen tiedot: Erkki Kannosto, Paperintekijän patsas, pienoismalli, 1989, pronssi, 64 x 24 x 28 cm

Tutustu aiemmin julkaistuihin kuukauden taideteoksiin sivuillamme Taidekokoelmat – Poikilo