Kuukauden taideteos: syyskuu 2024

Nainen seisoo värikkäässä kirjastohuoneessa ja katsoo kohti.

Teosnostoja Kouvolan taidemuseo Poikilon taidekokoelmista: Seija Jouhki, Omakuva, 1976

Imatralta kotoisin olevan taidemaalari Seija Jouhki (s. 1953) on kuvannut teoksessa Omakuva itsensä eräänlaisessa tienhaarassa, Lahden taidekoulun opintojen ollessa päätöksessä ja ulkomaan jatko-opintojen siintäessä vielä edessäpäin. Teoksesta meitä katsoo Nuorten näyttelyssä vuosina 1975 ja 1976 esiintynyt, uransa alkuvaiheessa oleva ja omaa tyyliään vielä hieman etsivä nuori taiteilija. Jouhkin Omakuvassa on aito ja välitön sekä harmoninen tunnelma. Jos teoksen maalausjälki onkin hillittyä ja erityisesti taustan osalta varsin pelkistettyä, niin väreissä on sitäkin enemmän latausta ja voimaa. Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmissa on toinenkin Seija Jouhkin teos, Toivanen, öljyvärein kankaalle maalattu miehen muotokuva, samoin vuodelta 1976.

Omakuvan malli on taiteilijalla aina läsnä, yksinkertaisimmillaan maalaamisen eri nyanssien harjoittelun kohteena tai sitten syvemmän itsetutkiskelun aiheena. Tekijä voi sitten päättää tarkasteleeko hän itseä omakuvan ja muotokuvan traditioita tunnollisesti seuraten vai kenties uusia avauksia tehden. Silotteleeko hän näkemäänsä vai tuoko esille vähemmän mairittelevia ja ehkä kipeitäkin puolia itsestään? Taiteilijan omakuva kuvaa parhaimmillaan hyvinkin rehellisesti ja tarkkanäköisesti taiteilijan työ- ja kotiarjen eri puolia sekä miten tekijä kokee taiteilijuuden vapauden ja haasteet itsessään. Seija Jouhkin Omakuvassa on aistittavissa herkkävireistä ympäristön ja kanssaihmisten tarkkailua, joka on siirtynyt taiteilijan paletin kautta harkittuna värien ja muotojen symbioosina kankaalle.

Seija Jouhki opiskeli Lahden taidekoulussa vuosina 1973–1976 ja jatkoi opintojaan Rijksakademie van Beeldende Kunstenissa Amsterdamissa vuosina 1977–1980. Jouhki on opettanut Imatran taidekoulussa vuosina 1976 ja 1980–1981.

Teksti ja kuva: Harri Hirvonen
Teoksen tiedot: Seija Jouhki, Omakuva, 1976, öljy kankaalle, 120 x 140 cm

Tutustu aiemmin julkaistuihin kuukauden taideteoksiin sivuillamme Taidekokoelmat – Poikilo