Originaali, 2022, lyijykynäpiirrokset. Mustavalkoinen mestariteos, 2023

Originaali on kahdeksantoista sivua pitkä tarina teoksen luomisesta. Se seuraa taiteilijan prosessia ja pohtii alkuperäisyyden käsitettä. Mistä ideat syntyvät, ja onko alkuperäisyys nykymaailmassa mahdollista?
Jokainen ajatus luomisprosessissa heijastaa edellistä, tehden tarinasta Jansonen henkilökohtaisen tutkielman omasta taiteellisuudestaan ja alkuperäisyydestään.

Originaali on yksi viidestä tarinasta Jansonen esikoisalbumissa Mustavalkoinen mestariteos, joka kustantamo Suuri Kurpitsa julkaisi syksyllä 2023. Teos sai Sarjakuva Finlandia 2023 -ehdokkuuden ja oli
Kauneimmat kirjat 2023 -finalisti. Mustavalkoisessa mestariteoksessa Jansone tutkii sisintään ja omaa taiteilijuuttaan, taiteen merkitystä ja rinnakkaisia todellisuuksia. Hän rohkaisee katsomaan maailmaa toisin.

Bio

Ivanda Jansone (s. 1982 Cēsis, Latvia) on Helsingissä työskentelevä kuva- ja sarjakuvataiteilija, joka opiskelee taidegrafiikan maisteriksi. Hän on työskennellyt sarjakuvan ja kuvataiteen parissa vapaana taiteilijana vuodesta 2020 lähtien. Ennen tätä hän työskenteli graafisen suunnittelun alalla. Jansonen lyhyitä tarinoita on julkaistu sekä Suomessa että ulkomailla.

Tarinoissaan Jansone yhdistää erilaisia todellisuuksia ja rakentaa useita kerroksia. Hän suosii sanattomia tarinoita, jotka houkuttelevat lukijan viettämään enemmän aikaa kuvien parissa ja osallistumaan tarinan luomiseen.

Siirry takaisin näyttelyn sivuille Kuumat kuplat – Poikilo

Päivitetty 20.9.2024