Vanished, 2024, maalaus ja äänimaisema

Vanished kertoo Keskilännen kuivuuskaudesta 1930-luvulla Yhdysvaltojen Keskilännessä. Tuolloin kuivuus tuhosi neljän miljoonan neliökilometrin alueen preerian itäosissa, muuttaen alueen hiekkaerämaaksi.

Aavikoitumisen syynä oli alueen ryöstöviljely. Korkea puuvillan hinta sai maanviljelijät tavoittelemaan kasvavia tuottoja ja laajentamaan peltojaan. Alueella vuosituhansia kasvanut preeriaruoho käännettiin pelloiksi valtavien traktoreiden avulla. Preeriaruoho oli kestänyt kuivuuskausia hyvin, mutta mullaksi käännetty maaperä ei. Syvään kynnetty maa muuttui kuivana kautena pölyksi, joka tuulisella preerialla muodostui pölymyrskyiksi. Pöly tunkeutui sisään taloihin, tappoi karjaa ja tuhansia tasangon asukkaita. Pahimpina vuosina pölymyrskyjä tuli muutaman päivän välein. Myrskyjen välilläkin päivät jäivät hämäriksi ja likaisenruskeiksi ilmassa leijuvan pölyn vuoksi.

Maisemamaalaukset ja Nick Meltion suunnittelema äänimaisema kertovat tästä maailmasta. Tasangosta, jonka ihminen on ottanut omakseen ja muokannut omiin tarpeisiinsa sopivaksi, ja sitten jättänyt tuulen armoille. Hylätty maisema ei kuitenkaan palaudu ennalleen. Ihmisen jättämät rakennelmat säilyvät pitkään. Ne muuttuvat, rapistuvat ja palaavat pikkuhiljaa jälleen osaksi luontoa.

Bio

Eeva Meltio (1977) on tehnyt sarjakuvia ja maalauksia vuodesta 2004 eteenpäin. Häntä kiinnostaa inhimillisten tunteiden ja yhteiskunnallisten kysymysten syvällinen tutkiminen. Öljymaalauksissa hän käyttää klassiseen ateljeeperinteeseen nojaava tekniikkaa, jossa työskentely perustuu kerrokselliseen maalaamiseen ja käden taitoihin, joita kehitetään ja ylläpidetään jatkuvasti. Kesäkuussa 2024 Meltio julkaisi toisen sarjakuvakirjansa Hiekka, joka sijoittuu samaan aikakauteen kuin Kouvolan taidemuseossa esillä oleva installaatio Vanished.

Siirry takaisin näyttelyn sivuille Kuumat kuplat – Poikilo

Päivitetty 20.9.2024