Käsi Keittiössä / Pöytävaraus, 2024, installaatio

Käsi Keittiössä / Pöytävaraus -installaatio koostuu viidestä yhteen liitetystä, erilaisesta pöydästä, joiden päällä on vanerista rakennetut kulmikkaat pöytäliinat. Vanerisiin pöytäliinoihin on maalattu ja painettu Käsi Keittiössä -sarjakuvien ruokaan ja huolenpitoon liittyviä reseptejä. Käsi Keittiössä -sarjakuvat (1 & 2) ovat sekoitus ystäväkirjaa, päiväkirjaa, lohtua, selviytymisopasta ja todellisia ruokaohjeita – niiden antisankari taistelee hyviksien reseptien puolella. Käsi Keittiössä / Pöytävaraus -installaatio käsittelee vastaavasti ruoanlaiton ja yhdessä ruokailun konseptia huolenpidon ja solidaarisuuden kautta. Arkinen, päivittäinen, anti-masterchef ruoanlaitto asettuu teoksessa näkyviin yhteiskunnan kantavana rakenteena ja se ehdottaa myös hyvin ylevää plaseerausta: kaikkien, kaikenlaisten mukaanottamista samaan pitkään, jatkettavaan pöytään.

Yhtenä inspiraationlähteenä installaatiolle on toiminut yksi maailman tunnetuimmista maalauksista, edelleen kohauttava Leonardo da Vincin maalaus Viimeinen ehtoollinen (l’Ultima Cena) vuodelta 1498. Seinämaalauksessa Jeesus istuu opetuslapsineen pöydän ääressä kuin näyttämöllä, vain toisella puolella pöytää. Kyseisessä maalauksessa yhteinen ruokapöytä toimii tärkeiden asioiden ilmoittamisen näyttämönä, jakamisen paikkana.

Bio

Kati Rapia (s. 1972) on loviisalainen monialainen kuvataiteilija, joka tekee sarjakuvaa, serigrafiaa, kollaaseja sekä valokuvaa. Hän on piirtänyt ensimmäiset zine-sarjakuvansa jo 1990-luvulla, ja hän on tehnyt pitkät sarjakuvaromaanit Pyrstötähti – Maailman Lopun Meininki ja Voimia!Tähtitieteilijän Vaimon Paluu Teos kustantamolle. Rapia lähestyy aiheitaan, kuten nykyaikaista työkulttuuria, luontosuhdetta, valtaa tai erilaisia alati muuttuvia maailmankuvia usein historiallisten hahmojen kautta tai omaelämäkerrallisemman Käsi-hahmon kautta.

Vuonna 2018 Rapia palkittiin Taiteen valtionpalkinnolla (sarjakuvataide). Rapian sarjakuvia sekä niiden pohjalta tehtyjä serigrafioita on ollut esillä Suomessa mm. Heinolan Taidemuseossa (2021) sekä viimeksi ulkomailla Ljubljanassa Dobra Vaca-galleriassa (2023). Niitä on hankittu myös suomalaisiin kokoelmiin. Rapian sarjakuvia on käännetty espanjaksi, ranskaksi, englanniksi ja ruotsiksi.

Palaa näyttelyn sivuille Kuumat kuplat – Poikilo

Päivitetty 20.9.2024