Ettei tuu ruumiita, 2022–24, lyijykynä

Sarjakuvaoriginaaleista koostuva teos on alku edelleen työn alla olevasta sarjakuvaromaanista. Näyttelyssä esillä oleva kokonaisuus on katkelma romaanin ensimmäisestä luvusta, jonka nimi on Hyvä ihmisen lapsi! Se on piirretty lyijykynällä piirustusmuoville. Piirustusmuovi on perinteisesti teknisessä piirustuksessa, esimerkiksi arkkitehtien piirroksissa käytettyä läpinäkyvää kalvoa. Se on hiukan harmaata ja sileäpintaista ja valikoitunut Vähämäen käyttöön ei niinkään muiden ominaisuuksiensa kuin piirrettävyyden ja kumituksenkestävyyden vuoksi. Lyijykynän jälki leviää muoville kauniisti ja tummat pinnat, harmaasävyt ja kumitetut valoläiskät syntyvät ja syventyvät kerroksittain.

Sarjakuva seuraa ennalta mietittyä kuvakäsikirjoitusta, mutta Vähämäelle on tärkeää säilyttää joku improvisoinnin ja muutoksen mahdollisuus piirustusvaiheessa. Siksi lyijykynä ja pyyhekumi ovat hänen tärkeimmät työvälineensä. Itsensä epäröijän työvälineet. Vähämäen piirtäminen muistuttaa melkein enemmän etsimistä ja esiin muovaamista kuin selkeiden ääriviivojen vetämistä.

Katkelman aikana on syksy ja eräs sunnuntai-ilta alkaa hämärtyä ja pimeys valtaa vähitellen tilaa ruuduista tarinan edetessä. Kummitus ilmestyy suljetun synnytyssairaalan ikkunaan. Mitä muuta tapahtuu?
Hiuksia leikataan. Siivotaan ja riidellään. Hyvästellään ja kohdataan. Irvistellään peilille. Varjot, peili, kuolema ja unohdetun uudelleen ilmestyminen ovat tämän luvun teemat, vaikka ne on niin taitavasti kätketty arkiseen puheeseen ja puuhailuun, että epäröijän työtä kauempaa katsoville syntyy kuvitelma vaivattomuudesta ja välittömyydestä.

Bio

Amanda Vähämäki (s.1981) on tiukasti marginaalissa viihtyvä sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja ja taiteilija. Hän on toiminut aktiivisesti sarjakuvan alalla vuodesta 2004 lähtien ja työskennellyt sekä yksin että osana sarjakuvailmaisun uudistamiseen pyrkiviä sarjakuvakollektiiveja. Hän on julkaissut lukuisia omakustanteita, sarjakuvanovelleja ja neljä sarjakuva- albumia, jotka on käännetty usealle eri kielelle. Vähämäki tunnetaan erityisesti lyijykynäpiirroksistaan ja arkitodellisuuden ja fantasian rajoja raikkaasti hämmentävistä aiheistaan.

Palaa näyttelyn sivuille Kuumat kuplat – Poikilo

Päivitetty 20.9.2024