Kouvolan taidemuseo Poikilossa avautuu näyttely Ainainen kesä – Teoksia Viipurin Taiteenystävien kokoelmista, 6.2.–27.4.2025. Kino-Poikilossa on nähtävillä Pink Twinsin mediateos The Transient.
Taidemuseo Poikilon näyttelyvuosi alkaa Viipurin Taiteenystävien yhdistyksen kokoelmista kootulla teemanäyttelyllä Ainainen kesä. Näyttelyn teokset ovat pääasiassa kesäisiä maisemamaalauksia tunnetuilta suomalaisilta taiteilijoilta, kuten Pekka Haloselta, Eero Järnefeltiltä, Hugo Simbergiltä, Ellen Thesleffiltä ja Victor Westerholmilta. Teoksia on kaikkiaan 50 eri taiteilijalta. Lisäksi teosten ja näyttelyn sisäisten teemojen yhteyteen on valittu 10 luontoa ja vuodenaikoja kuvaavaa runoa suomalaisilta runoilijoilta. Esillä olevat teokset kuuluvat Viipurin Taiteenystävien kokoelmiin, jotka ovat talletettuina Hämeenlinnan ja Lappeenrannan taidemuseoihin. Yhdistys viettää 135-vuotisjuhlaa tänä vuonna.
Ainainen kesä
Pohjoisella pallonpuoliskolla olemme tottuneet neljään vuodenaikaan. Ääripäissä ovat talven kylmyys ja kesän lämpö pitkine valoisine päivineen ja öineen. Ilmastonmuutoksen takia vuodenajat alkavat myös Suomessa muuttua yhä samankaltaisemmiksi. Taiteessa ne kuitenkin elävät edelleen omina vuodenaikoinaan.Jokaiseen vuodenaikaan liittyy muistoja ja tunteita, mutta monille kesä on vuodenajoista mieluisin. Sitä odotetaan ja kaivataan läpi vuoden. Kesä on lyhyt ja intensiivinen, mikä korostaa sen erityisyyttä. Heinäkuun kääntyessä lopuilleen, mieleen alkaa hiipiä haikeus kesän päättymisestä.
Kesälle ja sen pituudelle on erilaisia virallisia määritelmiä. Niiden perusteella Pohjois-Lapin kesän pituudeksi lasketaan noin kaksi kuukautta, kun taas etelärannikolla ja Lounais-Suomessa kesä kestää neljä kuukautta. Lämpötilojen keskiarvojen ohella kesän voi ajatella olevan myös mielentila ja nostalginen kaipuu lapsuuden lähes loppumattomalta tuntuviin aurinkoisiin kesiin. Samoin voi ajatella, että sää on maisemamaalauksen mieliala. Maiseman antama tunnelma vaihtelee sään mukaan.
Maisema on kuulunut keskeisesti Suomen taiteen aiheistoon 1800-luvulta lähtien. Metsät, peltolakeudet, järvien selät, pauhaavat meren rannat ja Lapin tunturit ovat suodattuneet kankaille taiteilijoiden tulkitsemina. Silloin on syntynyt myös varsin pysyvä käsitys siitä, mikä maisemassa koetaan kauniiksi. Suomalaista taidehistoriaa tutkailemalla näyttää, että kesäinen maisema on yksi kauniiksi luokitelluista asioista.
Näyttelykokonaisuuden on kuratoinut Poikilo-museoiden intendentti Mari Lehtosalo.
Viipurin Taiteenystävät ry
Viipurin Taiteenystävät on perustettu Viipurissa vuonna 1890. Alkuvuosina yhdistyksen toiminnan tarkoituksena oli piirustuskoulun perustaminen, taidekokoelman kerääminen sekä taidevalistus. Ensimmäiset kokoelmateokset hankittiin 1895. Unelma taidemuseosta toteutui 1930, kun Uno Ullbergin suunnittelema Viipurin taidemuseo valmistui.
Syksyllä 1939 Suomessa aavisteltiin sodan alkamista. Viipurissa ryhdyttiin järjestelemään kokoelmien evakuointia. Vuonna 1952 Taiteenystävien taidekokoelma talletettiin Hämeenlinnan taidemuseoon. Myöhemmin yhdistys päätti siirtää osan teoksista Etelä-Karjalan taidemuseoon, nykyiseen Lappeenrannan taidemuseoon. Viipurin Taiteenystävät kartuttaa taidekokoelmaa edelleen.
Kino-poikilossa esillä mediateos The Transient
Kino-Poikiloon on valittu Ainainen kesä -näyttelyn ajaksi taiteilijaduo Pink Twinsin mediateos The Transient (2023). Se on kuin ohikiitävä hetki täynnä kasvun pakahduttavaa kauneutta, ylenpalttisesti kukkaan puhkeavaa kevättä ja hengästyttävää kesäyön hehkua. Luonnon eksponentiaalinen moninkertaistuminen on vangitsevaa, mutta se herättää myös epäilyksen. Kaunis ja lumoava luonto paljastuu kloonauksen ja maanisen muokkauksen tulokseksi.
Pink Twinsin muodostavat veljekset Juha ja Vesa Vehviläinen. He ovat työskennelleet mediataiteen, liikkuvan kuvan ja elektronisen musiikin parissa vuodesta 1997 lähtien. Pink Twinsin ilmaisu on omaleimaista ja immersiivistä audiovisuaalista virtaa, jossa keskeistä on ihmisen havaintokyvyn rajat ja fyysisyys. Vuonna 2015 Pink Twins oli ehdolla Ars Fennica -palkinnon saajaksi.
Kuva Ilmari Huitti, Kesäinen järvimaisema, 1943, öljy vanerille. Viipurin Taiteenystävät ry:n talletus, Lappeenrannan taidemuseo. Kuva Lappeenrannan museot, 2018.