Tekstivastine Marita Toikan haastatteluun
Teostiedot
Panu Patomäki, syntynyt 1949.
Helvi Honka,
2007, pronssi- ja punagraniittiveistos.
Teokseen liittyvä tietoisku
Heinolalaissyntyinen kuvanveistäjä Panu Patomäki opiskeli Turun taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1970-luvun alkupuolella. Patomäki on tunnettu erityisesti figuratiivisista pääosin ihmisaiheista veistoksistaan. Vuonna 1903 syntynyt kouluneuvos Helvi Honka toimi Kouvolan Lyseon rehtorina vuosina 1948-68. Hanke patsaan pystyttämisestä lähti liikkeelle Kouvolan Lyseon 100-vuotisjuhlissa 2003. Sen rahoitus koottiin keräyksellä ja patsas paljastettiin lokakuussa 2007. Veistos kuvaa matematiikanopettajana uransa tehnyttä Honkaa, joka tarkastelee palloa, lieriötä ja tetraedria. Veistoskokonaisuuden nykyinen pallo on vuodelta 2019. Entinen pallo varastettiin peräti kahdesti. Ensimmäinen varkaus tapahtui vuonna 2013, mutta tuolloin pallon vieneet nuoret miehet saatiin nopeasti kiinni.
Haastattelun perustiedot
Olemme Kouvolan kaupunginkirjastolla ja haastattelemme Kouvolan kaupunginjohtajaa, Marita Toikkaa.
Teoksen kuvailutiedot
Helvi Hongan pronssinen näköispatsas sijaitsee Kouvolan kaupunginkirjaston ja Salpausselänkadun välissä. Veistoksessa kuvattu, selvästi iäkkäämpi Helvi Honka, päällään polvipituiset mekko ja takki, seisoo matalahkolla punagraniittisella tasasivuisella laatalla katsoen edessään olevia punagraniitista tehtyjä geometrisia kolmiulotteisia kuvioita. Jalustassa on teksti: vain nöyrä voi olla voimakas – vain voimakas voi olla lempeä. Kokonaisuus on n. 250 cm korkea ja 150 cm leveä.
Kuvateksti: Marita Toikka, Kouvolan kaupunginjohtaja
Haastatteluosuus
Itse valitsin tähän nyt tällaisen aivan esittävää taidetta muotokuvan eli Helvi Hongan muotokuvan, johon kiinnitin huomiota jo ihan siinä vaiheessa, kun muutimme noin neljä vuotta sitten Kouvolaan ja erityisesti tämä paikka kulkee itsellä sillä tavalla mukana, että liikun koirien kanssa tässä hyvin usein lähestulkoon joka päivä ja siltä pohjalta tämä Helvi Hongan patsas aina sitten tässä on mukana meidän ihan arjessakin. Kun näin tämän patsaan, niin en osannut silleen tietää patsaan taustoja, mutta olen sitten tutustunut tähän ihan taidekirjallisuuden kautta henkilönä sekä sitten kuullut myös kouvolalaisilta ihmisiltä, että mitä tämä patsas merkitsee Kouvolassa ja Helvi Honka on tehnyt siis työuransa täällä Kouvolassa opettajana ja sitten poikalyseon rehtorina ja mikäli olen oikein ymmärtänyt niin hän on ollut erittäin vahva nainen ja paneutunut siihen opetustehtäväänsä erittäin huolella ja erityisesti semmonen tarina, mikä on jäänyt itselle mieleen on meidän kaupunginvaltuutettu Risto Kuisman kertomus miten Helvi Honka häntä tuki aikanaan nuorena poikana opiskeluissa ja Risto sitä kautta pystyi suorittamaan lukio-opinnot köyhästä perheestä lähtöisin olevana lapsena ja sitten lähti vielä oikeustieteelliseen tiedekuntaan ja on sitä kautta myös koulutukseltaan tehnyt ylemmän korkeakoulututkinnon oikeustieteessä eli meillä on sama koulutustausta hänen kanssaan ja olen miettinyt että tällaisia opettajia tää meidän yhteiskunta tarvitsee jotka pystyy poimimaan sieltä lasten ja nuorten joukosta niitä lapsia ja nuoria ja tukea heitä siinä opintopolullaan eli arvostan suuresti tällaista elämäntyötä tehnyttä henkilöä niin mielenkiintoinen kysymys pohtia, että minkä näköinen tää ulkotila olisi ilman tätä Helvi Hongan patsasta. Täs on tietenkin erittäin hieno arkkitehtuurisesti hieno kaupunginkirjasto taka-alalla, mutta kyllä itse katson, että tää patsas kruunaa tämän hienon ympäristön eli vaikea tietysti kuvitella tätä tilaa ilman tätä patsasta.
Lopputekstit
Poikilo-museoiden logo
Tuotanto: Poikilo-museot ja Same-eYes Oy
Kiitos: Marita Toikka
Toteutettu Opetus- ja kulttuuriministeriön hankeavustuksella
Päivitetty 20.1.2021