Kartanoiden Kouvola -näyttelyn pimeässä huoneessa voit uppoutua Elimäen Peippolan kartanoa vuosina 1813–1860 isännöineen Per af Forsellesin elämästä kertovaan videoteokseen. Kartanonherran kaksi perhettä sai ensiesityksensä Elimäen Pestoomarkkinoilla 5.9.2020.

Kahden perheen tarina on arkistolähteisiin perustuva dramatisoitu kertomus miehen ja kahden naisen välisistä suhteista, rakkaudesta ja velvollisuudesta. Per af Forsellesilla oli kaikkiaan kymmenen lasta. Kuuden lapsen äiti oli kartanon taloudenhoitajatar, ja neljä lasta syntyi laillisessa säädynmukaisessa avioliitossa. Molemmat perheet elivät Peippolan kartanossa samassa taloudessa vuoteen 1860 saakka.

Historiankirjoituksessa ja paikallisissa tarinoissa Per af Forselles tunnetaan ylpiäin tapain herrana, joka ratsasti sisään Elimäen kirkkoon, kun sen kattoa korjattiin. Tuomio oli häpeärangaistus jalkapuussa, johon aatelisherran tarvitsi laittaa vain hattunsa. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet af Forsellesin liikemiestaidot. Peippolassa hän paneutui maatilansa kehittämiseen ja Helsingissä sekä Loviisassa kiinteistöomistuksiin.

Per af Forselles eli kiihkeässä vaiheessa Suomen historiaa. Suomen sota oli käyty 1808–09 ja koko maa oli siirtynyt Venäjän vallan alle. Keisarin määräyksellä aateliset, myös vastahakoinen Per af Forselles, asettuvat suomalaisille kartanotiloilleen. Kahden perheen yksityisen tarinan kautta avautuvat myös 1800-luvun teknologiset kehitysharppaukset ja valtakunnan historian vaiheet.

Tekijät
Käsikirjoitus ja taustatutkimus: Hannu Pukkila
Dramatisointi: Irja Ahtovirta
Videoteos: Marko Kivioja
Tuotanto: MMM-Videoframe25 ry/Matti Kalevi Pasi ja Poikilo-museot

Päivitetty 21.5.2021