Kerro meille! Muistoja Suomen ja Venäjän välisestä rajasta.
Nettikysely 1.9.-30.11.2023
Kymenlaakso on rajamaakunta, ja valtakunnan raja kietoutuu monen kaakkoissuomalaisen elämään. Rajan läheisyys tuntuu niin mielissä kuin toiminnassakin: se on koettu vaihdellen mahdollisuutena tai uhkana. Ja aina se on herättänyt keskustelua.
Verkkokyselyllä etsitään Suomen ja Venäjän rajaan Kymenlaaksossa liittyviä tarinoita. Muistelot voivat olla lyhyitä tai pitkiä, tätä päivää tai välähdyksiä vuosikymmenten takaa. Voit kertoa pienistä tai suurista tapahtumista, jotka liittyvät esimerkiksi rajaliikenteeseen tai rajan läheisyyden vaikutuksiin arjessa.
Voit myös lähestyä kyselyä kulttuurin, matkailun, elinkeinojen tai muuttoliikkeen näkökulmasta. Miten venäläisvaikutus näyttäytyy esimerkiksi katukuvassa, tavoissa ja tavaroissa? Millaisia muistoja sinulla on ystävyysseuratoiminnasta tai yritysyhteistyöstä? Entä miten luovutettujen ulkosaarten perintö näkyy nykypäivänä? Tai miten Ukrainan sota on vaikuttanut Kymenlaaksossa?
Olethan mukana rajaan liittyvien tarinoiden tallentamisessa
Kysely on avoinna 1.9.–30.11.2023 osoitteessa https://kerromeille.net/
Kysely liittyy Kymenlaakson museon, Poikilo-museoiden, Haminan kaupungin museoiden ja Valkealan museoyhdistyksen yhteiseen Kerro meille! -hankkeeseen, jossa vuosittain vaihtuvalla teemalla kerätään muistitietoa Kymenlaaksosta. Aiempina vuosina aiheina ovat olleet nuoruus, metsäteollisuus, muu teollisuus ja tapahtumat.
Vastaajien kesken arvotaan Museokortti, jolla voit vierailla kiinnostavissa kulttuurikohteissa ympäri Suomen. Vastaathan siis kyselyyn!
Kuvat:
Ortodoksiset häät Pyhän Nikolaoksen kirkossa. Kuva: Kymenlaakson museo.
Rajavaltuutettujen neuvottelu merirajoista 1971. Kuva: Kymenlaakson museo.
Pääsiäisliikennettä Vaalimaalla 1971. Kuva: Kymenlaakson museo.