Kouvolan kaupunginmuseon esineistöä konservoidaan, jotta ne säilyisivät myös tuleville sukupolville. Vuosina 2020 - 2021 työn alle otettiin kolme arkkua 1800-luvulta ja korkea velosipedi Elimäen koriseutumuseolta sekä Kankaan koulun alkuperäiseen kalustukseen kuuluva puhujan koroke.
Elimäen kotiseutumuseon arkut ja velosipedi
Kolme morsiusarkkua ja velosipedi eli polkupyörä ovat olleet esillä Elimäen kotiseutumuseolla sen avautumisesta lähtien. Konservointi – ja restaurointiosuuskunta Kollaasin konservaattorit puhdistivat esineet ja korjasivat tuhohyönteisten sekä lahon vaurioittamia puuosia.
Esineitä voi ihailla kesällä 2021 Elimäen kotiseutumuseon tuvassa. Kesäkauden jälkeen arkut palaavat Kouvolan kaupunginmuseon kokoelmakeskukseen, jossa tasainen kosteus ja lämpötila turvaavat arkkujen säilymisen tulevina vuosikymmeninä. Polkupyörä taas käsiteltiin niin, että sitä voidaan säilyttää pysyvästi kotiseutumuseolla.
Kankaan koulun puhujan koroke
Puinen puhujan koroke eli kateederi kuuluu vuonna 1927 rakennetun Kankaan koulun alkuperäiseen sisustukseen. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:n restauroinnin opiskelija Meli Lankiala konservoi kateederin opinnäytetyönään. Konservoinnissa koroke mm. puhdistettiin, hilseilevä maalipinta kiinnitettiin ja lahonneita puuosia korvattiin uusilla.
Opiskelijat ovat tärkeässä roolissa Poikilon kokoelmatyössä. Vuosittain restauroinnin opiskelijat tekevät harjoitteluita, projekteja tai opinnäytetöitä, jotka varmistavat omalta osaltaan Kouvolan seudun esineellisen kulttuurihistorian säilymisen jälkipolville.
Lue lisää polkupyörästä ja Kankaan koulun puhujan korokkeesta.