220 vuotta sitten 13-vuotias kartanonneiti Jacobina Charlotta Munsterhjelm kirjoitti päiväkirjaa elämästään Hämeenkylän kartanossa Elimäellä. Nyt Jacobinan omin käsin kirjaksi sitomat päiväkirjan sivut ja kissankellomusteella kirjoitetut merkinnät ovat ensi kertaa yleisön nähtävillä. Svenska litteratursällskapetin arkistosta lainassa oleva harvinaisuus on esillä Kartanoiden Kouvola -näyttelyssä 10.10.2021 saakka.

Jacobinan omin käsin kirjaksi sitomat päiväkirjan sivut ja kissankellomusteella kirjoitetut merkinnät

Jacobina Charlotta Munsterhjelmin päiväkirja on ainutlaatuinen dokumentti nuoren aatelistytön elämästä Ruotsin vallan ajan lopulla. Hämeenkylän kartanossa Elimäellä vuosina 1799–1801 kirjoitettu ruotsinkielinen päiväkirja on yksi kolmesta 1700-luvulta säilyneestä naisen päiväkirjasta. Jacobina kertoo päiväkirjassaan perheensä ja sukunsa sekä kartanon runsaslukuisen palvelusväen juhlahetkistä ja arkisista askareista.

Kartanoiden Kouvola -kirjan kansikuva. Uutuusjulkaisu sisältää Turun yliopiston professori Kirsi Vainio-Korhosen suomennoksen Jacobina Charlotta Munsterhjelmin päiväkirjasta.

Poikilo-museoiden uutuusjulkaisusta voi lukea Turun yliopiston professori Kirsi Vainio-Korhosen suomennoksen päiväkirjasta. Hän on käyttänyt Jacobina Charlotta Munsterhjelmin päiväkirjaa lähteenä useissa tutkimuksissaan. Alkukielellä päiväkirjan teksti on julkaistu vuonna 1970 professori Bo Lönnqvistin kommenttien kera.

— lähdin iltapäivällä Beatan kanssa Näsbyhyn viemään Norrilan tytöille kehrättävää, joka oli tädiltä ja kävimme samalla Evan luona, iltapäivällä minun, Annetten ja Ulla-serkun piti mennä Lindholmeille, mutta kun tulimme lähelle Svenskbytä, tapasimme Backmanit ja silloin saimme luvan kääntyä takaisin, mamselli oli silloin mukana ja hän oli silloin niin hienona, vähän ajan päästä siitä tulivat Ottelinit tänne, Backmanit eivät olleet täällä iltaan saakka, mutta Ottelinit olivat, kun he olivat syöneet he lähtivät pois,.,−

Jacobina Charlotta Munsterhjelm
5.1.1800

Päivitetty 12.1.2021