Pauliina Mäkelä
Fantasmagoria, 2024, installaatio
Fantasmagoria on 1700-luvulla kehitetty taikalyhtyesitys, jota pidetään erityisesti kauhuelokuvan esimuotona. Lisäksi sana tarkoittaa harhanäkyjen sarjaa, unen ja valveen rajatilaa sekä mielikuvituksellista kertomusta. Fantasmagoria-installaatio koostuu kolmesta kurkistuslaatikosta. Niiden sisällä olevat ”elävät” kuvat ovat tallenteita piirtoheitinprojisoinneista. Kuvien vääristymät ja värähtelyt on toteutettu analogisin keinoin, esimerkiksi veden ja taivutetun akryylilevyn avulla. Tallenteita katsotaan laatikon sisällä olevan suurennuslasin kautta, jolloin digitaalinen esitysmuoto sulautuu analogiseen. Teos luo kolmiulotteisen ja kolmijakoisen fragmentaarisen kuvakertomuksen, jossa on viittauksia niin hollantilaiseen 1600-luvun sottobosco-maalausperinteeseen kuin espanjalaisen Juán Sanchez Cotánin (1560– 1627) asetelmamaalauksiin. Fantasmagoria-teos punoo yhteen salattua ja salaperäistä, aineellista ja aineetonta, luoden fantastisia näkymiä laatikoiden pimeille näyttämöille.
Bio
Pauliina Mäkelä (s. 1980) on Turussa asuva kuvataiteilija ja kuvittaja. Mäkelä tunnetaan yksityiskohtaisista lyijykynäpiirroksistaan, jotka häilyvät todellisen ja kuvitellun välissä. Unenomaiset kuvat käsittelevät usein sisäisen ja ulkoisen maailman sekä todellisen ja kuvitellun herkkää sekoittumista, inhimillisen epävarmuuden alueita ja lajienvälisyyttä. Mäkelä tekee myös analogisia elävän kuvan esityksiä piirtoheittimillä. Mäkelän ja kitaristi Topias Tiheäsalon Kultapalmut-duossa kuvalliset ja äänelliset ulottuvuudet yhdistyvät maagiseksi, nykypäivän taikalamppuesitykseksi – kuin kokeelliseksi laterna magicaksi.
Mäkelä on valmistunut Lahden muotoiluinstituutista vuonna 2005 ja on sittemmin palkittu Vuoden kuvittaja -palkinnolla (2021) sekä World Illustration Awards -kilpailussa (2023). Hän on myös voittanut Fumetton kansainvälisen sarjakuvakilpailun Sveitsissä vuonna 2007. Hänen teoksiaan on nähty lukuisissa näyttelyissä Euroopassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä Suomessa ja Italiassa. Mäkelä toimii myös osana monialaista HARMAA-työryhmää, joka tutkii totuudenjälkeisen ajan eksistentiaalista perustaa taiteellisen ja filosofisen ilmaisun kautta.
Siirry takaisin näyttelyn sivuille Kuumat kuplat – Poikilo
Päivitetty 9.10.2024