Teostiedot

Anna-Liisa Tommolan (1944-1981),
Kukkaisilta,
1976, öljymaalaus.

Teokseen liittyvä tietoisku

Anna-Liisa Tommola oli valkealaissyntyinen taiteilija, jonka teoksia nähtiin ensimmäistä kertaa Helsingissä vuonna 1971. Maalaus koki kovia tulipalossa Kouvolan yhteiskoululla keväällä 2014. Tulipalon jälkeisiä vaurioita olivat noki ja vesivalumat, mustuneet kiilakehykset ja lisäksi väri oli kulunut pois kahdesta kohtaa pohjia myöten. Onnistuneen konservoinnin jälkeen teos oli mahdollista palauttaa takaisin sijoituspaikkaansa. Tommolan maalaus on hankittu kokoelmiin sen valmistumisvuonna 1976.

Haastattelun perustiedot

Olemme nykyisessä Kouvolan yhteiskoulussa entisen Kankaan koulun opettajanhuoneessa. Haastattelemme rehtori Tarja Korhosta, sekä musiikinlehtori Johanna Kuisma-Taskista.

Teoksen kuvailutiedot

Valkoisella seinällä on neliönmuotoinen, 140 x 140 cm kokoinen maalaus, jonka aiheena on monivärinen kukkaketo. Taustalla on utuinen ja sinertävä horisontti, jossa näkyy lehtipuita. Maalauksella on yksinkertaiset, tummat ja ohuet kehykset.

Haastatteluosuus 1

Taulu tuo hirmu paljon muistoja.
Kyllä.

Kuvateksti: Tarja Korhonen, rehtori, Kouvolan yhteiskoulu

Eli opettajan huone on sellainen paikka, missä opettajat kokoontuu. Täällä syödään, pidetään palavereja kulutetaan välitunteja eli tää tila, missä me ollaan, niin me ollaan siirrytty tänne kuusi vuotta sitten koulupalon jälkeen. Ja se oli aika raju se palo. Onneksi päästiin kaikki sieltä turvaan. Ja tää taulu jäi, oli sillä puolella taloa, joka vaurioitui pahiten.

Kuvateksti: Johanna Kuisma-Taskinen, musiikinlehtori, Kouvolan yhteiskoulu

Mulla on aika hurjat muistot siitä, että mä olin oppilaiden kanssa siellä musiikkiluokassa aivan toisella puolella taloa missä sitten tulipalo oli ja missä tää taulu oli ja sieltä sitten juoksujalkaa juostiin kaiken sen savun ja tulen keskellä ja tän taulun fyysinen sijaintipaikka oli toisessa kerroksessa niin se oli kaiken sen savun ja katkun keskellä, sitä ei näkynyt näkynyt ollenkaan. Mentiin siellä kyyryssä niin silloin ei ymmärtänyt että siellä on jotakin todella arvokasta. Millä on sitten paljon arvoa sitten jälkikäteen.
Meillä ei ole tietoa kuka sen taulun on sieltä hakenut, mutta epäillään museolta se on haettu itse ja sitten konservoitu kuntoon ja siinä vaiheessa kun tiesin että se on otettu talteen ja se on museolla tallessa niin siinä vaiheessa halusin sitten ja tein jo siihen varauksen, että haluan sen tänne uusiin tiloihin. Vanha koulu koettiin yhteisöllisenä ja hyvänä kouluna työskennellä ja toimia ja halusin tuoda sen muiston tänne takaisin ja toisaalta toi taulu on todella kaunis taulu. Ne oli ne syyt miksi valitsin sen silloin kun tänne muutettiin, niin opettajan huoneen seinälle.
Taulu merkitsee myös sellaista isoa muutosta, että vaikka tila vaihtuu, niin silti se Yhtäri säilyy. Taulu tuo meille sitä yhteishenkeä ja tää taulu todella tekee sen, että tämä ei ole enää se vanha Kankaan koulun opettajanhuone vaan Yhtärin opettajanhuone.
Mulle tää myös merkitsee sitä kun ajattelee että nyt meillä on tänä syksynä ollu lomautukset ja meillä on korona päällä eli meillä on aika paljon rehtorina täytyy miettiä kaikenlaisia käytännöllisiä muutoksia ja koko ajan ollaan vähän veitsenterällä, et mihin suuntaan mennään. Toi taulu, sen palon jälkeen sille tehtiin aika paljon kaikenlaisia restaurointiasioita ja se ei oo ihan samannäköinen kuin silloin aikanaan Kouvolan yhteiskoulun seinällä, mutta tota, se on kaunis ja se kertoo myös sen että kaikista tilanteista voi selvitä.

Lopputekstit

Poikilo-museoiden logo
Tuotanto: Poikilo-museot ja Same-eYes Oy
Kiitos: Tarja Korhonen ja Johanna Kuisma-Taskinen
Toteutettu Opetus- ja kulttuuriministeriön hankeavustuksella

Päivitetty 27.1.2021